Co se změní ve financích v roce 2024

Jistě vám neuniklo, že zákonodárci se činili a projednali řadu zákonů, které se dotýkají například povinného ručení, hypoték, spoření na penzi nebo stavebního spoření.

Zde jsou novinky, se kterými můžete letos počítat.

Co se mění s jistotou

Stavební spoření: Maximální státní podpora klesne na polovinu a dosáhne nejvýše 1 000 Kč. Týká se to všech smluv. Za rok 2023 dostanete ještě plnou státní podporu 2 000 Kč za vklad ve výši 20 000 Kč, tak toho využijte. Klidně se nám ozvěte, pokud se chcete poradit, jak se stavebkem za nových podmínek co nejlépe naložit.

Novinky v silničním provozu: Od 1. ledna se začneme loučit s velkými technickými průkazy k automobilům. Nově dostaneme při nákupu od výrobce tzv. COC list a s tím půjdeme auto registrovat na úřad, kde pak dostaneme Osvědčení o registraci vozidla (ORV). Za volant budou moct usednout pod dozorem dospělého i 17letí řidiči s platnými řidičským oprávněním a na některých úsecích dálnic bude možné jezdit rychlostí až 150 km/h (v plánu od roku 2026).

Hypotéky: Česká národní banka po deaktivaci limitu DSTI od 1. ledna 2024 deaktivuje i limit DTI, což by mělo udělat hypotéky pro část klientů dostupnějšími.

Co se s největší pravděpodobností změní

Povinné ručení: Nejspíš od března se zvednou minimální zákonné limity povinného ručení z 35 na 50 milionů korun. Pojišťovny to udělají automaticky, jen u starších smluv to mohou řešit individuálně. Nemělo by se to projevit ani na ceně pojištění. Nutnost mít povinné ručení začne platit i pro některá vozítka s motorem, jako jsou elektrokoloběžky, zahradní traktůrky (pokud jezdí po veřejných komunikacích) nebo sněžné skútry. Rozhoduje hmotnost i maximální rychlost – povinné ručení bude třeba sjednat nově pro motorová vozidla, pokud je rychlost vyšší než 25 km/h, případě 14 km/h při hmotnosti vyšší než 25 kilogramů. Elektrokola mají výjimku, některé členské státy EU ale mohou povinné ručení požadovat i pro ně – případně se na nás obraťte, jak tuto situaci řešit.

Dojde také k přenesení povinnosti za pojištění odpovědnosti z provozu vozidla z vlastníka na provozovatele, který je zapsán v technickém průkazu, nicméně pro běžného klienta se nic zásadního nezmění.

Hypotéky: Zřejmě se zvýší poplatek za předčasné splacení hypotéky mimo zákonem vymezené případy, a to maximálně na 1 % z nesplacené jistiny. Zůstává možnost splatit až čtvrtinu zbývajícího úvěru za rok.

Spoření na penzi: Tady je toho více, změny ale nejsou definitivní.

  • Stoupne státní příspěvek, ale bude potřeba také zvýšit Vaše vklady pro jeho získání. Minimálně na 500 Kč.
  • Od základu daně bude možné odečíst příspěvky v celkové výši až 48 000 korun, při 15% daňové sazbě dosáhne úspora až 7 200 korun ročně.
  • Důchodci, kteří si stále přispívají na spoření, pravděpodobně už od 1. července nebudou dostávat státní příspěvky.
  • Pro smlouvy založené po nabytí účinnosti zákona bude platit podmínka spořit nejméně 10 let (dnes 5) pro výběr prostředků, aniž by člověk přišel o státní příspěvky. Vybírat bez sankce lze prostředky až po 60 letech věku.
  • Penzijní společnosti budou moct zřídit alternativní fond pro odvážnější investice s potenciálním vyšším výnosem.
  • Vznikne také DIP tzv. Dlouhodobý investiční produkt, což bude způsob, jak spořit/investovat na penzi s daňovou výhodou a také s možností příspěvků zaměstnavatele.

Spoření na penzi je často produkt na desítky let a nemá smysl dělat ukvapené kroky. Ideální je probrat vše s odborníky a nechat si poradit. Podíváme se na Vaši individuální situaci a doporučíme nejvhodnější variantu, jak v novém roce ohledně penzijního spoření postupovat.