Mentální účetnictví

Vyhrajete v loterii nebo dostanete krásnou odměnu a … dopřejete si luxus. Když stejnou sumu tvrdě vyděláte, moc dobře si rozmyslíte, za co ji utratíte. Kdo je vrah? Váš mozek a koncept popsaný jako MENTÁLNÍ ÚČETNICTVÍ.

Jde o způsob, jakým kategorizujeme, hodnotíme a ovlivňujeme naše výdaje, úspory a investice na základě subjektivních kritérií. Namísto abychom se řídily objektivními finančními principy.

Mentální účetnictví funguje tak, že si v duchu rozdělíte peněženku na různé sekce. Každá reprezentuje různé finanční cíle nebo výdaje. Jedna je na nájem, druhá na dovolenou, třetí na auto. Další na důchodové spoření.

Reálně jde o přitom naprosto stejné peníze se stejnou hodnotou. My jim ovšem přiřazujeme naše vlastní účely a hodnoty.

Například spoření. Peníze mentálně určené na náš specifický cíl (dovolená, auto) jsou v našich myslích "vyhrazené" a jen v případě absolutní nouze je použijeme pro jiný účel. I když by bylo rozumnější nejprve vybudovat rezervní fond, splatit dluhy nebo ideálně investovat, abychom mohli na dovolenou jezdit častěji.

Nebo - blikne na vás skvělá sleva na nový mobil, která vyčerpá většinu vašeho volného měsíčního rozpočtu. Pravděpodobně to vnímáte jako dobrou investici. Když se ale objeví neočekávaný výdaj (třeba oprava pračky), budete to vnímat jako negativní zásah do vašeho rozpočtu. I když se jedná o stejnou sumu peněz, stejný výdaj (a bez pračky to moc nejde, že?).

Mentální účetnictví zkrátka ovlivňuje naše rozhodování o tom, co považujeme za dobré a špatné využití peněz. Bez vztahu k objektivní realitě.

  • A teď pár tipů, jak se pastem mentálního účetnictví vyhnout:
  • Prvním krokem je rozpoznat, že každá koruna má stejnou hodnotu, bez ohledu na to, odkud pochází nebo jak jsme ji označili ve své mysli.
  • Místo rozdělování peněz do mentálních přihrádek se zaměřte na své dlouhodobé finanční cíle. To vám pomůže udržet vaše rozhodování v souladu s tím, co je opravdu důležité.
  • Automatické spoření a investování. Nastavením automatických převodů na spořící účty nebo investiční portfolia můžete eliminovat pokušení rozhodovat se na základě mentálního účetnictví. O principu “zaplať nejdřív sobě” zase někdy příště.

Mentální účetnictví je přirozenou součástí našeho způsobu myšlení. Porozuměním jeho vlivu na naše finanční rozhodování je pak nezbytným předpokladem, abychom mohli pečovat o naše finanční zdraví v klidu, s nadhledem a ve svůj prospěch.