Paušální daň 2024

Paušální daň právě oslavila třetí narozeniny. Kdo ji využívá ví, že se jedná o efektivní nástroj daňové optimalizace pro živnostníky bez dalších zdaňovaných příjmů vyšších než 50 tis ročně.

Víte ale také, že se jedná i o výborný nástroj pro optimalizaci bankovní bonity.

Když paušální daň přišla 1.1.2021, rozhodně tomu tak nebylo První rok banky stále pro výpočet bonity požadovaly staré daňové přiznání. Od 1.1.2022 se ale začali objevovat žadatelé, kteří už za předchozí rok byli v paušální dani, a tedy žádné daňové přiznání nepodávali. Co s tím? Podle přístupu lze banky rozdělit co několika skupin.

Neakceptovatelný příjem. Bohužel i tato skupina je. MBank a Oberbank u poplatníků v paušálním režimu neuznají vůbec žádný příjem z podnikání.

Pouze u švarsystému. Komerční banka a Modrá Pyramida se rozhodly jít cestou akceptace tohoto příjmu pouze u podnikatelů ve švarsystému, tedy těch, kteří pracují pro jednoho, maximálně dva odběratele, a těmto pravidelně měsíčně fakturují podobné částky.

Simulace daňového přiznání. Česká spořitelna s Buřinkou a Raiffeisen stavební spořitelna chtějí od žadatelů vidět 12 výpisů z účtu, na základě kterých počítají příjmy obdobně, jako by klient příjmy z těchto 12 měsíců uvedl do daňového přiznání s paušálními výdaji.

Benevolentní banky. Naštěstí nejpočetnější skupina zahrnující ČSOB včetně stavební spořitelny, Monetu včetně stavební spořitelny, Raiffeisen bank a UniCredit vychází z pouze 3 výpisů z účtu, kdy jako čistý příjem počítají dle banky a činnosti 30-80 % obratu na těchto výpisech. ČSOB dokonce místo výpisů akceptuje i potvrzení účetní o výši fakturace v hotovosti. U některých žadatelů po třech měsících, kdy makali od rána do večera, tak můžeme často získat i dvojnásobný příjem, než by banky vypočítaly z jejich daňových přiznání, pokud by nebyli v paušálním režimu.

Stále je to pro Vás příliš abstraktní? Napište nám na info@hypoodfrantiska.cz svou situaci a hypoteční plány, rádi Vám pomůžeme zvážit, zda se Vám vstup do paušálního režimu z daňových i hypotečních důvodů vyplatí.