Zaplať nejprve sobě

Komu nejdříve vyplácíte odměnu za práci, kterou sami odvádíte?

Sobě? Nebo spíš výrobcům hodinek? Majitelům benzinových pump? Prodejcům značkového oblečení?

Jakkoli to zní divně, pro většinu lidí platí varianta Ostatním. Bohužel.

Princip ZAPLAŤ NEJPRVE SOBĚ je přitom základním předpokladem našeho finančního zdraví, svobody a zároveň způsobem, jak bohatnout.

Vidím ve své poradenské praxi, že lidé si tenhle princip pletou s nakupováním a spotřebou. Tvrdě pracuju, tak proč bych se neodměnil a neinvestoval do sebe sama. Jenže se pletou – neplatí sobě, ale někomu jinému, kdo bohatne namísto nich. Na to, co je skutečně zásadní, už pak pravidelně nezbývá.

Co to znamená PLATIT NEJPRVE SOBĚ? Po přijetí výplaty si každý měsíc automaticky odložíte jasně stanovenou částku na promyšlený budoucí cíl – ať už je to vlastní bydlení, prestižní zahraniční vzdělání pro vaše děti, nebo třeba půlroční cesta kolem světa s rodinou.

Platit nejprve sobě zároveň neznamená, že si nepořizujete nic navíc. Prostě jen nejdříve zaplatíte sobě, pak výdaje, které prostě zaplatit musíte (nájem, energie, MHD…). A pak se uvidí, kolik zbyde.

Zamyslete se. Co je lepší?

  • Mít ve skříni 20 kabelek a 10 bot?
  • Na stole pak troje hodinky?
  • Dát si 10 lahví drahého vína za měsíc?

Nebo mít našetřeno na byt pro vaše milované děti, založeno na rentu pro vás, nebo možnost procestovat svět?

Zní to velmi triviálně a je to triviální. Právě v naprosté jednoduchosti je ten trik. Trik, kterým rozum naprosto chladnokrevně spoutá emocionálního divocha v nás.

A jak to máte vy?

  • Rozum u mě už zvítězil, platím nejdřív sobě a vím proč
  • Něco si odkládám, ale bez konkrétních cílů
  • Mám rád svého divocha, dej s rozumem pokoj