Životní pojištění - na co si dát pozor?

Může se to stát. Mně. Vám. Komukoli.

Moderní společnost se snaží smrt, závažné nemoci a invaliditu vytěsňovat mimo zorný úhel. Ale patří k životu jako narození a zdraví.

Ve 20 se všichni cítíme nesmrtelní. Pak založíme rodinu. Půjčíme si na bydlení.

A perspektiva se změní. Je potřeba zajistit finanční bezpečí našich blízkých v případě zdravotního průšvihu.

Kudy do toho?

Kolik bude potřeba?

Manžel/ka, děti a hypotéka jsou typické závazky, které máme. Co se stane, když náhle ztratíme stabilní příjem? Ustál by tuhle změnu náš rodinný rozpočet?

Nejlepší ochranou je plánování. Sestavte si tabulku rodinných výdajů. Od potravin přes bydlení po lékařskou péči a volnočasové aktivity. Získáte jasnou představu, kolik financí potřebujete každý měsíc, abyste udrželi svoji rodinu nad vodou i v případě nepředvídaných událostí.

Zní to jako samozřejmost. Ale věřte my, není. V komentářích najdete odkaz na výpočet, který používám já.

Jaká rizika chci krýt?

Když víte, kolik peněz z pojištění potřebujete, zaměřte se na zásadní položky životního pojištění – úmrtí, invalidita a závažné nemoci. Statistiky ukazují, že invaliditu nezpůsobují úrazy (pouze 4 %!), ale mnohem častěji nemoci, v dnešní době zejména duševní poruchy a nemoci oběhové nebo kosterní soustavy.

Jak vybrat spolehlivou pojišťovnu?

V první fázi využijte jednoduché nástroje, které vám umožní porovnat různé druhy pojištění s ohledem na vaše specifika. Pak se pusťte do hlubšího studia pojistných podmínek, dost se liší. Máte-li pochybnosti nebo chcete ušetřit čas, konzultujte s profesionálním finančním poradcem.

Životní pojištění není jen o penězích. Je o klidu a jistotě, že vaše rodina bude chráněna i v nejtěžších okamžicích. Nespěchejte. Rozhodujte se s rozvahou a využijte všech dostupných informací a nástrojů.

Pokud řešíte konkrétní problém nebo máte k pojištění nějaké otázky, napište mi.