NEDAŇTE NÁJMY PAUŠÁLEM, BANKY TO NEZOHLEDNÍ

V tomto týdnu jsem se potkal se třemi novými klienty, kteří plánovali nájmy danit paušálními výdaji 30% z příjmů, protože si mysleli, že vzniklý zisk (70% příjmů) povede k lepším úvěrovým možnostem. Rozhodl jsem se o tom napsat krátké pojednání, protože tomu tak úplně není.

Většina bank příjem z nájmu počítá z řádku 201 v daňovém přiznání, tedy z obratu. Výdaje (řádek 202) totiž typicky obsahují odpisy nemovitostí, které jsou jen účetní položkou, ale neodebírají klientům prostředky pro splácení, úroky z úvěrů, které banka odečítá až dle bankovních registrů, a opravy nemovitostí, které se neopakují, ale byly jen jednorázové.

Nejčastější přístup je, že čistý příjem z nájmů je určen jako 70% z řádku 201 za předpokladu kladného řádku 206 (zisku, stačí +1 Kč). Některé banky to takto berou bez dalšího, jiné chtějí výši odpisů, úroků a oprav doložit, nebo prohlásit. Jen menšina bank počítá příjem ze zisku, a stejně některé z nich umožňuji i výpočet z nájemních smluv a výpisů z účtu.

Klient, který utržil 1 mil na nájmech, by při paušálu 30% platil daň přes 100 tis. Při započtení výdajů, které často dosahují 990 tis, se pak daň sníží na pár stovek. Banky přitom většinou započítají totožný příjem, nebo dokonce vyšší, protože budou odečítat menší daň.

Pro přesný výpočet úvěrových možností ještě před podáním daňového přiznání se na mě neváhejte obrátit