PŘI SETKÁNÍ S MEDVĚDEM NEUTÍKEJTE!

Při setkání s medvědem neutíkejte!

Ať už jste milovník divoké přírody, nebo investor, základní pravidlo pro pobyt v přítomnosti medvěda je následující: Neutíkejte, nepanikařte a stůjte na místě. Tyto zásady platí, ať už jdete po opuštěné stezce v Tatrách, nebo stojíte na podlaze newyorské burzy.

Pro investory znamená neutíkat neprodávat při propadech trhů. Každý medvědí trh je sice jiný, pokud jde o délku trvání, poklesy a zotavení, ale podstatné je, že po každém větším poklesu trhu v minulosti následovalo silné zotavení.

Odhadovat dno medvědího trhu je bláznivá hra. Investoři by měli mít na paměti dvě věci: V případě, že investoři budou mít peníze mimo trh v době, kdy trh vykazuje nadprůměrné zisky, může to v dlouhodobém horizontu snížit jejich celkové výnosy. A že index S&P 500 jako stabilní a předvídatelný stroj na generování bohatství dosahuje od roku 1945 průměrného ročního výnosu 11% p.a. . Jinými slovy: před medvědem neutíkejte!

Nepropadat panice znamená, že si zachováte investiční klid a nenecháte se strhnout momentem zvýšených obav a strachu. Medvědi – ať už skuteční, nebo finanční – nahánějí strach a negativní náladu se snaží zvýšit i všechna média. Domníváme se, že nyní není čas na paniku. Proč? Protože v cenách aktiv již bylo oceněno velké množství špatných zpráv. Ano, vzhledem k tomu, že centrální banky bojují s inflací, Čína bojuje s virem a krize na Ukrajině pokračuje, existuje vysoká pravděpodobnost dalšího poklesu trhů. Je však pravděpodobné, že největší poklesy trhů jsou již za námi. A jak ukazuje tabulka 1, ztráty na trhu se 12 měsíců po dosažení dna medvědího trhu vždycky rychle zotavily.

Tabulka 1: Recese + medvědí trhy = navýšené 12 měsíční výnosy indexu S&P 500

Medvěd

Zdroj: Bloomberg. Data k 23. 6. 2022. Historická výkonnost není zárukou výnosů do budoucna.

Stát si za svým znamená držet se své základní investiční filozofie, využívat příležitosti a mít dlouhodobý pohled na investování. Není divu, že velké tržní korekce – včetně medvědích trhů – jsou často doprovázeny rostoucími obavami z hospodářské recese. V letošním roce a v roce 2023 se pravděpodobnost recese skutečně zvýšila, níže však nabízíme několik stručných pohledů na to, co ekonomická recese obnáší.

O slově “R”
Za prvé, recese jsou jako útoky medvědů; jsou vzácné. Od roku 1945 bylo zaznamenáno 12 recesí. Podíváme-li se na to z jiného úhlu pohledu, v poválečném období ve vyspělém světě převažoval hospodářský růst, a to přibližně v 87 % času.

Za druhé, recese mohou být bolestivé a nákladné z krátkodobého pohledu, ale účinky následující po hospodářském poklesu jsou obvykle blahodárné. Poklesy zbavují ekonomiku její neefektivity a přerozdělují kapitál do produktivnějších částí ekonomiky. Ve výsledku zanechávají firmy silnější a konkurenceschopnější – a akcie jsou připraveny na další růst.

Za třetí, recese si obvykle vyžádají změny, které zvyšují dlouhodobý potenciál ekonomiky. Zjednodušeně řečeno, recese v USA v polovině 70. let a na počátku 80. let zlomily páteř dvouciferné inflaci, což umožnilo udržitelnější růst americké ekonomiky v novém prostředí cenové stability. Recese v roce 2001 vrátila tržní ocenění technologických firem na racionálnější úroveň a nastartovala růstový boom vedený novými technologiemi. A recese v letech 2008-2009 vedla k posílení bankovních systémů prostřednictvím přísnějších požadavků na kapitál a likviditu a vyšších úvěrových standardů.

A co považujeme za nejdůležitější, je to, že recese resetují ceny aktiv. Díky tomu jsou příznivým vstupním bodem pro dlouhodobé investory. Pro recese platí stejná pravidla jako pro medvědy: Neutíkejte, nepanikařte a držte se prověřených pravidel pro bezpečné investování.