Složené úročení

Jde o osmý div světa, prohlásil o něm Einstein.

Investiční mág Warren Buffett se také nedržel zpátky a přiznal: Moje bohatství pochází z kombinace života v Americe, šťastných genů a….

Už víte? Pokud ano, nepatříte mezi většinu. Ani zdaleka.

Princip SLOŽENÉHO ÚROČENÍ je přitom jednoduchým a úžasným nástrojem, jak zajistit sobě i dětem významný zdroj příjmu nezávislý na práci.

Jelikož je princip založen na rovnici Čím déle, tím lépe, hodí se skvěle (mimo jiné!) do plánu, jak si zajistit příjem v důchodu.

Počítejte se mnou:

Budete odkládat 1 000 Kč měsíčně od narození dítěte až do jeho 18. narozenin. Celkově vložíte 216 000 Kč (1 000 Kč × 12 měsíců × 18 let). Při průměrném ročním výnosu 5 % budete mít na účtu díky složeném úročení téměř 350 000 Kč.

Hezké, ale žádný zázrak, řeknete si. Ale teď se připoutejte: Pokud se vaše dítě rozhodne nevybírat tyto peníze a nechá je nadále zainvestované bez dalších vkladů, bude mít ve svých 60 letech na účtu přibližně 2,7 milionu Kč…

Za NIC. Prostě se jen úročí každý rok větší částka díky přičteným, ale nespotřebovaným úrokům. Čas pak vykoná své…

Klíčem je začít co nejdřív. A vydržet. Trpělivě odolávat impulsům a emocím. Pak máte vyhráno. Grafy dlouhodobých investic mluví tak jasně, že jasněji už to nejde.

Co s tím, když je vám 45? Pořád není pozdě. Dost možná máte něco našetřeno, získali jste peníze z dědictví. Pak je způsob, jak dohnat promarněná léta, jasný.

A i když peníze navíc nemáte, pořád má smysl začít a nechat peníze (v ideálním případě 5-10 % z výplaty) zhodnocovat se. Na konci budete mít o dost víc než na začátku. Přebytek si pak můžete v důchodu užít, nebo založit investici třeba vnoučatům.

Pokud vás téma zaujalo, rád vás přivítám ve skupině Osobní důchodový plán.