Averze ke ztrátě

Lidská psychika je úžasná. A někdy taky nepochopitelně složitá.. Možnost ztráty ji zatěžuje mnohem víc než případná radost ze zisku.

Konkrétně: Když přijdete o 1000 Kč, zažijete dvojnásobně silné pocity, než když 1000 Kč získáte. V naší přirozenosti je dělat velmi opatrná a konzervativní finanční rozhodnutí.

Na vině je psychologický fenomén zvaný AVERZE KE ZTRÁTĚ.

Tento fenomén vychází z dob, kdy naši předci žili v prostředí s omezenými zdroji a bylo pro ně důležitější udržet to málo, co měli, než riskovat jeho ztrátu v naději na potenciální zisk.

Vezměme si konkrétní příklad: Máte akciové portfolio, které prochází dočasným poklesem. Vaše hlava vás nutí k prodeji právě v tomto okamžiku, abyste se vyhnuli dalším ztrátám. Navzdory tomu, že historie trhu opakovaně dokazuje, co ví každý úspěšný investor - že trpělivost a dlouhodobost často vedou k obnově a růstu hodnoty.

Nebo třeba věčné odkládání výměny starého auta. Podvědomě se bojíte ztráty peněz, které jste za auto (a jeho opravy) už utratili. A tak raději přijímáte opakované a rostoucí náklady na opravy (o čase stráveném v servisech nemluvě), než abyste se rozhodli pro počáteční vyšší investici do spolehlivějšího vozidla.

Jak tedy podvědomě (to slovo je důležité!) averzi ke ztrátě čelit?

Kromě vědomí, že něco takového existuje, je klíčem klid, nadhled a strategické plánování. Jasně definovaná investiční strategie (nebo třeba osobní finanční plán pro rodinné finance) je nejlepší ochrana před našimi instinkty, které nás tlačí k rychlým a často neprospěšným rozhodnutím.