VŮLE FUNGUJE JAKO SVAL, TAK PROČ JI TROCHU NEPOSÍLIT?

Fungování vůle je kontrolovatelné. Využijme toho.

Při rozhodování, jestli večer budeme sledovat další díl oblíbeného seriálu na Netflixu, nebo si raději připravíme pracovní podklady na příští den, hraje vůle klíčovou roli. Pro většinu z nás bude atraktivita druhé volby spíše v červených číslech. Proto se vůle také označuje jako SCHOPNOST PŘEKONAT NECHUŤ.

Uvedený příklad je poněkud odlehčený. Co když se ale jedná o rozhodování mezi tím, jestli si těžce vydělané peníze každý měsíc uložíme na místo určené ke zhodnocování nebo tím, zdali si za ně koupíme novou kabelku nebo nejnovější model iPhonu? Zde hovoříme o SCHOPNOSTI UPŘEDNOSTNIT DLOUHODOBĚ DŮLEŽITÉ PŘED AKTUÁLNĚ LÁKAVÝM, ALE MÁLO HODNOTNÝM.

Často věříme, že máme pevně určené volní nastavení a že „s tím prostě nic neuděláme“. Také často slýcháváte ten již tradiční bonmot „mám silně vyvinutou slabou vůli?“ 😊

Skutečností je, že upevňování vůle je poměrně dobře kontrolovatelné (všimněte si, že se nebavíme o snadnosti 😊 ). Vůle funguje jako sval a je možné ji posilovat. Základním předpokladem je pochopení, že volní energie je lehce vyčerpatelný zdroj. Každé ráno se nám do naší „nádrže“ doplní její přesné množství. To, jak s tímto množstvím energie naložíme, je pak víceméně na nás samotných. Jak se s tímto zdrojem naučit pracovat?

1. NEPLÝTVEJME ENERGIÍ NA ZBYTEČNÉ ROZHODOVÁNÍ

„Co si dneska vezmu na sebe?“ nebo „Pojedu dnes do práce raději autem, nebo MHD?“ Tyto zdánlivé banality již od samého rána vyčerpávají naší volní energii. Je proto žádoucí tato drobná rozhodování zautomatizovat a převést do rutin. Například tím, že si dopředu stanovíme univerzálně platnou „strategii“ ranního oblékání, která to vyřeší za nás (pravděpodobně se zde u dam ocitáme na tenkém ledě 😊 ).

V nepříliš důležitých situacích je navíc v pořádku se „prostě rychle rozhodnout“ i za cenu toho, že se naše rozhodnutí posléze ukáže jako nesprávné. Zdlouhavé rozhodování nad banalitami je označováno jako tzv. PARALYSIS ANALYSIS, tedy PARALÝZA Z NEUSTÁLÉ ANALÝZY. Mnohdy je výhodnější špatné rozhodnutí následně opravit, než perfekcionisticky zvažovat, co udělat a vyčerpávat tak náš cenný energetický zdroj potřebný pro „velká“ rozhodování v daném dni.

Je jasné, že je třeba se důležitým rozhodnutím a obtížným aktivitám věnovat v době naší optimální výkonnosti, kdy nejsme unaveni.

2. ZBAVME SE NEŽÁDOUCÍCH PODNĚTŮ

Jedná se o banální radu? Ano tak se to skutečně zdá. Mnoho z nás se jí však bohužel neřídí. Zde je třeba přijmout fakt, že máme přirozenou tendenci podceňovat vliv prostředí a přeceňovat vliv svých schopností a motivací. A to nám často hází klacky pod nohy.

Příkladem může být, že pokud hubneme, není moudré mít v lednici tlačenku a ve spíži čokoládu. Pokud se chceme soustředit na práci, není vhodné při tom mít současně zapnutou televizi. Snažíme-li se místo utrácení investovat, není rozumné se „seznamovat“ s novými modely kozaček v obchodním centru, nebo se procházet po obchodech s elektronikou.

3. VŮLI PRAVIDELNĚ TRÉNUJME

Čím více sklapovaček uděláme, tím je naše břišní svalstvo pevnější. Souhlasíte? Pokud ano, pak pojďme zkusit aplikovat tento princip na trénink vůle pomocí vhodných cvičení.

Zkusme se každý den přinutit do jakékoliv neatraktivní, nudné aktivity, která je sice přínosná, ale prostě nás nebaví. Například, neradi žehlíte a v pokoji máte horu prádla? Zkuste se každý den donutit vyžehlit 3 kusy oděvů. Nechce se vám kontaktovat některé rodinné příslušníky, staré známé, či bývalé kolegy, přesto že cítíte, že by je to potěšilo? Zkuste každý den jednomu z nich zatelefonovat.

Až se zpočátku nepříjemná aktivita stane příjemnou, nebo alespoň neutrální, zvyšme úroveň obtížnosti. A takto trénujme a trénujme. Výsledek se dostaví již po pár týdnech.

4. NEPŘEMÝŠLEJME NAD TÍM, JAK MOC SE NÁM NECHCE A ZAČNĚME HNED

Lehko se to říká? Ano, ano 😊 Všichni však dobře známe situaci, kdy nám náš mozek po zazvonění budíku na stříbrném podnose servíruje jeden důvod za druhým, proč je brzké vstávání riskantní a zcela nerozumná aktivita. Co s tím?

Snažme se tyto myšlenky příliš nerozvíjet. Snažme se neumocňovat pocit, jak moc se nám nechce. Zkusme po zazvonění budíku prostě vstát.

Zkusme se do náročného úkolu pustit teď hned a neplýtvat energií na nalézání důvodů, proč ho přesunout na zítra.

Závěrem krátká úvaha. Myslíte, že existuje souvislost mezi vůlí pevnou a dobrou? 😊